Wednesday 22 May 2013

Effektiv hudpleie


Akne rammer på et eller annet tidspunkt 80% av de mellom 11 og 30 år. For de som er hardest rammet kan ubehandlet akne føre til arrdannelse, depresjon og sosiale problemer.Kviseplager er generelt mest uttalt i  alderen 16-17 år hos jenter, og alderen 17-18 år hos gutter. En antar at ca 20% av de med akne i tenårene også vil være plaget i voksen alder. I tenårene er som regel gutter hardere rammet enn jenter. I voksen alder er kvinner oftere rammet enn menn. En regner med at 12% av kvinner og 5% av menn over 25 år har kviser. En høyere forekomst hos voksne kvinner kan ha sin årsak i bruk av kosmetikk. 

Kviser: årsak

Det er flere årsaker til at man får kviser. De viktigste er (1) tilstopping av utførselsgangene fra talgkjertlene og hårsekken med dannelse av hudormer (Mikrokomedoner), (2) påvirkning av hudbakterier, (3) overproduksjon av talg (Sebum) og (4) frigjøring av signalmolekyler som fører til betennelse i huden. Kviser begynner med at utførselsgangene til talgkjertlene tettes mer eller mindre igjen. Her vil det da dannes en liten plugg som kan utvikle seg til en hvit eller svart hudorm (komedon), eller en betent rød kvise. Oppsamlingen av talg fører til overvekst av bakterien Propionibacterium acnes som igjen skaper betennelse. Akne går ofte i familier, så en arvelig komponent er også medvirkende.

Kviser: debut

Kviser begynner som regel i tidlig pubertet. I denne aldersgruppen begynner binyrebarken å produsere økt mengde hormoner (Androgener) som igjen øker produksjonen av talg. Noen er ekstra følsomme for slike kjønnshormoner. Risikoen for kviser når et maksimum i 17-19 års alderen og avtar deretter. De fleste er kvitt kviseplagene i 25-årsalderen. Noen er også plaget i voksen alder.
Description: http://www.kolibrimedical.com/images/brystloft1.jpg

Kviser: symptomer

Akne begynner vanligvis i tiden før puberteten. Det begynner som regel med noen få hudormer (Komedoner) i pannen. Lukkede Komedoner (hvite hudormer) ses som hudfargede eller hvite små nupper (”papler”) i huden.  Åpne Komedoner (sorte hudormer) ses som utvidede porer med en sort ”prikk” i midten. Det utvikler seg deretter til å involvere større deler av ansiktet, haken og halsen. Fullt utviklet ser man en blanding av åpne og lukkede Komedoner, og et variabelt antall betente røde kuler (papler) og verkebyller (pustler). De som er hardest rammet for også akne på ryggen og brystkassen, samt dannelse av større dype hudcyster og kuler (Nodulocystisk akne). Akne som sykdom varierer altså fra de med hovedsakelig hudormer, til de med papler og pustler til den alvorligste formen nodulocystisk akne.

Kviser og ytre faktorer

Mange med kviser synes det er kosmetisk skjemmende og bruker kosmetikk og dekkremer. Denne påføringen kan i seg selv fremprovosere kviser. Kosmetikkakne er en egen diagnose, og skyldes akne fremprovosert ved bruk av kosmetikk. Det er utført flere studier på akne og matinntak. Dette ble oppsummert i en nylig oversiktsartikkel. Det er ingen holdepunkter for at sjokolade, fettinntak eller salt er årsak til kviseplager. Den amerikanske foreningen for hudleger har ikke funnet at det er holdepunkter for å tilråde noen endringer i kosthold for de med kviser. Det finnes en viss dokumentasjon på at risikoen for akne kan være noe økt hos de som drikker mye melk. Det finnes dog ingen dokumentasjon på at ved å slutte å drikke melk vil ens akneproblemer være "kurert". Dette er lite sannsynlig og kan ikke anbefales. Medisiner som Steroider, Litium og visse epilepsimedisiner kan også forårsake kviser. Man får ikke kviser av dårlig hygiene!
Kviser og psyken
Flere studier har vist at kviseplager kan forårsake psykiske problemer. Både angst, depresjoner og sosiale problemer er assosiert med kviseplager. Således er det av betydning at man oppsøker lege slik at man kan få den beste behandlingen.

Our Site Url

http://cosmedica.no/elixircosmeceuticals_alleprodukter.html
http://cosmedica.no/h-m-artikler-hudpleie-produkter.html
http://cosmedica.no/t-%C3%85-artikler-uren-hud.html
http://cosmedica.no/h-m-artikler-keratosis-pilaris.html
http://cosmedica.no/h-m-artikler-hudormer.html
http://cosmedica.no/a-g-artikler-akne.html
http://issuu.com/cosmedica-no/docs/hudpleie
http://cosmedica.no/n-s-artikler-rynker.html
http://cosmedica.no/n-s-artikler-rynker.html
http://cosmedica.no/n-s-artikler-pigmentflekker.html
http://cosmedica.no/n-s-artikler-solbeskyttelse.html
http://cosmedica.no/pore-tightening-mask-produktet-detaljer-21.html
http://cosmedica.no/nyheter-niactil.html
http://cosmedica.no/elixir-artikler-ceactil.html
http://cosmedica.no/elixir-professional-salicylic-acid-peel.html
http://cosmedica.no/h-m-artikler-melasma.html
http://cosmedica.no/virkestoffer-niacinamide.html
http://cosmedica.no/t-%C3%85-artikler-tips-for-vakker-hud.html
http://cosmedica.no/t-%C3%85-artikler-t%C3%B8rr-hud.html
http://cosmedica.no/n-s-artikler-renseprodukter.html
 

No comments:

Post a Comment